Fordele og ulemper ved at købe dit kæledyr på hundeinternat

19 maj 2020 Cecilie Mortensen

Det er en stor beslutning at investere i et nyt firbenet familiemedlem, og du bør tænke det godt igennem, så det bliver en god oplevelse for alle parter. Hvis du overvejer at adoptere en hund fra hundeinternat, bliver du hjulpet godt fra start i denne guide.

Uanset om du køber dit kæledyr fra en opdrætter eller et hundeinternat, er det fast arbejde at passe en hund. Der er ingen hunde, som på forhånd kender til de regler, du vil have den til at spille efter; fra at interagere med børn og være alene hjemme til at være renlig og rolig. Hvis du ikke tager dig tid til hundetræning og løbende træner med hunden, kan du ikke forvente, at den kan de ting, du ønsker – væbn dig i stedet med tålmodighed, og sæt god tid af til at lære din hund kommandoer og tricks.

Hvad er et hundeinternat?

Et hundeinternat er et sted, hvor man tager imod hunde. Det kan være ejerløse hunde, der er indleveret, fordi den tidligere ejer ikke længere kunne beholde den, og det kan være hunde, som er indleveret af Falck, politiet eller andre. Alle hundeinternater har pladsbegrænsning, og derfor skal du helst ringe på forhånd, hvis en hund skal indleveres.

Selvom du måske tror, et hundeinternat udelukkende er for hunde, så er der oftest også andre dyr at finde; alt fra katte og kaniner til marsvin.  

Overvejer du at adoptere en hund fra et internat, vil du opleve, at de er gode til at lave profiler med billeder og beskrivelser af de enkelte hunde. I beskrivelserne gør internaterne meget ud af at fortælle om hundens personlighed; hvordan den trives bedst, hvad du skal være ekstra opmærksom på og hvor mange hjem den har været i før.

Internaterne er meget interesserede i at finde det endelige hjem, hvor hunden skal være resten af sin tid, og derfor er det vigtigt, at du tager en god snak med dem omkring den eller de hunde, du har i tankerne. 

Hvorfor kommer hunde på internat? 

Der kan være mange forskellige årsager til, at man sender sin hund på internat. Nogle mennesker har undervurderet, hvor stor en opgave, hunden er, andre oplever udfordringer med hunden, de ikke kan løse; måske kan den ikke være alene hjemme, måske har de ikke fået lært den at være renlig, eller måske kan den ikke med børn eller andre hunde. 

Risikoen for at hundeejere skiller sig af med deres hund er væsentligt større, hvis beslutningen har været spontan, uovervejet eller forhastet. Derfor skal du altid opveje fordele og ulemper, før du anskaffer dig en hund.

Det er hunde i alle aldre, der kommer på hundeinternat, og de kan derfor være alt fra 6 måneder til over 10 år gamle. De racer du kan adoptere, varierer meget fra sted til sted, og måske finder du rottweilere og labradorer det ene sted og schæfere og bomuldshunde et andet sted.

Uanset hvilken hund du vælger, vil der være mindst lige så meget arbejde med en adopteret hund fra internat som med en hvalp, der er købt hos en opdrætter.

Fordele ved at købe din hund på et internat

Der er flere gode grunde til at finde din nye bedste ven på et hundeinternat, fx:  

1) Du giver en hund en ny chance

Når du adopterer eller køber en hund fra et internat, giver du kæledyret en ny chance. Det er en stor industri at avle hunde, da mange foretrækker hundehvalpe, og en adoption betyder derfor, at du hjælper med at bryde kæden. Samtidig er det værd at huske, at alternativet for hunden i sidste ende kan være aflivning. 

Hundeinternater er fyldt med sunde, dejlige og raske hunde, og uanset om hunden du kigger på, er stille, sky eller fyldt med energi, så venter den på, at komme til et hjem med masser af omsorg og kærlighed. Har du plads og overskud til at tage dig af en forladt hund, kan det altså være en god idé at adoptere én fra hundeinternat.

2) Mange hunde har allerede fået træning

Når du besøger landets hundeinternater, vil du opleve, hvordan en stor del af hundene, allerede har fået træning – og det kan være til din fordel. Du får formentlig en hund, der allerede kan en række basale ting, såsom at give signal, når den skal tisse eller gerne vil ud. Det kan også være, at din kommende hund allerede kan forskellige kommandoer, som gør det nemmere at gå tur med den.  

Det er et stort plus at adoptere en hund, som allerede har lært en smule, da det giver et bedre udgangspunkt, end når du får det firbenede kræ fra hvalp. Er du samtidig indstillet på at arbejde meget med din hund, kan du ende med en ven for livet.

3) Du får et ekstra familiemedlem

Det er ikke uden grund, at man siger, at hunden er menneskets bedste ven; når du adopterer eller får en hund, er der potentiale til en skøn tilføjelse til familien. Hunden er et fantastisk kæledyr, som du ender med at bruge mange underholdende timer sammen med, og det skønne ved at adoptere én, er, at når den tør knytte sig helt til dig, får du en partner, der giver din omsorg mange gange igen.

Du skal selvfølgelig indstille dig på, at det kræver tid, før en adopteret hund er helt komfortabel i dit hjem. Du skal væbne dig med tålmodighed, træning og vedvarende arbejde med hunden, da det er godt givet ud i sidste ende – mange oplever det som en stor belønning, når de ser, hvordan en hund fra et internat langsomt åbner sig mere og mere op. 

4) Du er med til at støtte en god sag

For hver hund, der adopteres, støttes en god sag. For det første er alle hunde bedst tjent med et hjem, der er godt, stabilt og fyldt med omsorg. For det andet kommer pengene, du betaler for din hund, internatet til gode. Her er faste udgifter, og dine penge hjælper med at betale foder, dyrlægeregninger, husleje og meget mere – og så er det også værd at nævne, at der bliver plads til nye hunde på internatet, når du adopterer en af de nuværende. 

Ulemper ved en hund fra hundeinternat

Når du køber eller adopterer et dyr fra et internat, så har det oftest været i andre hjem før, og det kan både være en fordel og en ulempe. Det kan være en ulempe, når de tidligere ejere ikke har været gode til at træne hunden, for det kan betyde, at du står med en hund på flere år, som ikke har lært de basale ting. 

Det er heller ikke alle tidligere ejere, der har været gode ved deres hunde, og det er selvfølgelig noget, som vil sætte sig i hundens psyke. Der kan derfor ligge et større arbejde i at genvinde hundens tillid, så den kan opleve, hvordan den godt kan stole på mennesker igen. Når en hund har været i dårlige hænder tidligere, kan det betyde, at hunden måske reagerer bestemt over for en type af mennesker; der er ikke unormalt, at hunde kan være tilbagetrukne og forbeholdne over for køn, de har oplevet misbrug fra. Du skal derfor tage en god snak med internatet om den hund, du overvejer at adoptere. 

For at du lykkes bedst muligt med at få hunden hjem, kan det være godt, at kende til dens historik. Den kan nemlig ofte forklare en del af hundens adfærd, og hvorfor du skal være ekstra tålmodig på bestemte områder. Generelt kan du komme langt med hunde fra internater, hvis du giver dem trygge, rolige og kærlige omgivelser – som alle hunde fortjener.  

Hvordan adopterer du en hund fra internat?

Det er ret almindeligt, at du skal godkendes, når du vil købe en hund; for internatet er det nemlig vigtigt at finde det rette match mellem ejer og hund. Det betyder, at at du kan opleve krav til dit hjem, din familiekonstellation eller lignende. Du kan også møde krav om, at hunden skal stimuleres ekstra meget, eller måske skal den i et hjem, hvor der ikke er andre dyr, hvis der har været udfordringer med dette tidligere. Det samme gælder med små børn; det er langt fra alle hunde, der per automatik er glade for børn – små børn kan nemlig være svære at aflæse for hunden. 

Internaterne skriver også ofte en række af disse ting i beskrivelserne af de enkelte hunde, og på den måde kan du hurtigt spore dig ind på, om du er klar til opgaven.

Vi har sammensat en kort vejledning til dig, der gerne vil finde din nye bedste ven på et hundeinternat – læs med nedenfor.

1) Find et lokalt internat

Der findes forskellige internater i mange af de større byer i Danmark, og du kan med fordel starte din søgning lokalt. På internaternes hjemmesider kan du ofte læse om de hunde, de har for nuværende. 

2) Besøg internatet hundene

Inden du vælger at købe en hund fra et internat, er det altid et must, at du besøger stedet og hunden, du ønsker at købe. Du kan roligt forvente, at du skal interviewes, hvis du er seriøs omkring en adoption, da internaterne naturligvis har hundenes tarv for øje og ønsker at placere hundene i de rigtige familier. Der kan blive stillet en lang række forskellige spørgsmål, og du skal huske, at det er for at sikre det rette match.

Alle hunde er forskellige og med deres egen personlighed, og det er noget, internaterne forsøger at tage højde for, når du er interesseret i at adoptere en bestemt hund. Det kan være, internatet vurderer, at hunden helst skal i et hjem, hvor der er god plads og have, så den nemmere kan komme ud. Eller at du skal være påpasselig med små børn. Vil du ikke lytte til internatets anvisninger, skal du være ekstra opmærksom på, hvordan du vil håndtere situationen, så du kan tage problemerne i opløbet. 

Når du er besøger internatet, har du god mulighed for at møde din kommende ven, så du kan få en idé om hundens sind. Du skal selvfølgelig ikke forvente, at en kort interaktion med hunden kan give et retvisende billede af, hvad det er for en hund, du har med at gøre – men det er en god rettesnor.

Efter besøget hos internatet, er det vigtigt, at du overvejer, om du stadig er klar til at adoptere hunden – hellere overveje det en gang for meget end en gang for lidt. 

3) Læg en plan i fællesskab 

Når du er blevet godkendt af et internat, er du klar til at få hunden hjem. Her kan det være en stor fordel, hvis du har lagt en plan for, hvordan du skal arbejde med hunden. Nedenfor finder du tre ting, du bør være ekstra opmærksom på i starten.

Hundetræning og hjemmetræning

Måske har du allerede bestilt en hundetræner eller en hundepsykolog til dig og din nye hund – ellers er det en god idé at gøre det. Den bedste investering i familiens nye ven er at træne med den; det er nemlig få ting, der kommer af sig selv. En hund skaltrænes for at lære det, du gerne vil have den til, og derfor skal du endelig kaste dig over træningen så hurtigt som muligt.

Trygge rammer

Det er vigtigt, at din hund kommer til at føle sig tryg ved det fysiske hjem samt de mennesker, den nu skal bo ved. Planlæg derfor, hvordan du kan være ekstra meget sammen med hunden i starten, fx ved at arbejde færre timer i en periode eller flytte kontoret hjem i stuen.

Du skal forvente, at det tager tid – måske endda måneder – før din hund har vænnet sig til dit hjem. Har du ikke travlt, giver du hunden de bedste forudsætninger for at få en god oplevelse; tag dig tid til at du vinde hundens tillid. 

Har du mindre børn i huset, bør du også hjælpe dem til at forstå hundens signaler og adfærd, så de ved, hvordan de skal gå til den. Begejstring fra børn kan nogle gange virke meget voldsomt for hunde – især når du lige har fået en hund ind i dit hjem. Alle skal lære hinanden at kende og finde ud af, hvor grænserne går.

Ro, ro og mere ro

Når hunden skal føres ind i familien, er det vigtigt at huske, at den bliver bombarderet med nye indtryk i starten. Tag derfor tingene lidt ad gangen, og vent for eksempel med at lade alle venner og familiemedlemmer komme forbi og hilse på – i hvert fald indtil hunden er faldet lidt til. 

FAQ BOKS

Hvad er et hundeinternat?

Et hundeinternat er et sted, hvor man tager imod hunde. Det kan være ejerløse hunde, som er indleveret, fordi den tidligere ejer ikke længere kunne beholde hunden, og det kan være hunde, som er indleveret af Falck, politiet eller andre. Ethvert hundeinternat har en begrænsning på, hvor mange dyr de kan tage ind, derfor skal man også helst ringe på forhånd, hvis en hund skal indleveres.

Hvilke fordele er der, når du køber en hund fra et internat?

– Du giver en hund en ny chance
– Mange hunde på internater har allerede fået træning
– Du får et ekstra familiemedlem
– Du er med til at støtte en god sag

Hvilke ulemper er der, når du køber en hund fra et internat?

Når du køber eller adopterer et dyr fra et internat, så har det oftest været i andre hjem før, og det kan både være en fordel og en ulempe. Det kan være en ulempe, når de tidligere ejere ikke har været gode til at træne hunden, for det kan betyde, at du står med en hund på flere år, som ikke har lært de basale ting, som en hund kan lære.

Det er heller ikke alle tidligere ejere, som har været lige gode ved deres hunde, og det er selvfølgelig noget, som vil sætte sig i hundens psyke. Der kan derfor også ligge et større arbejde i at genvinde hundens tillid, så den kan opleve, hvordan den godt kan stole på mennesker igen.

Flere Nyheder